con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

borjana izbori

20_godina_u_Mostaru
20. godišnjica HDZ BiH u Mostaru

Tisuće članova HDZ-a BiH, visokih uzvanika, gospodarstvenika, prijatelja... okupilo se jučer na svečanoj akademiji ove stranke u povodu dvadesete godišnjice od njezina osnutka. Pokret koji je nastao prije dvadeset godina izrastao je, kako su istaknuli njegovi najviši dužnosnici, u krovnu hrvatsku stranku koja danas ima više od 24.000 članova.

Posebni gosti

Posebni gosti akademije održane u sportskoj dvorani na Bijelom brijegu bili su premijerka Republike Hrvatske i predsjednica HDZ-a RH Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker te ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Božidar Kalmeta. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na početku govora zatražio je pljesak za pokojnog prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, na što je cijela dvorana ustala i pljeskala. Kazao je da su ponosni na Hrvatsku, ali i BiH te da nitko ne može reći da BiH nije zemlja za hrvatski narod. Dodao je i da je ova akademija mnogo više od sabora stranke jer je okupila brojne članove HDZ-a BiH koji već neko vrijeme nisu u politici, a dali su svoj doprinos nastajanju i širenju stranke. “Ovo je prigoda da se sretnu mnogi ljudi koji u posljednjih dvadeset godina i nisu pretjerano politički aktivni”, kazao je Čović. Istaknuo je da vjeruje kako su članovi stranke ponovno uspjeli oživjeti i probuditi interes za HDZ BiH. “Činjenica je da u ovom trenutku imamo 24.000 članova, a naši ciljevi su prije nekoliko godina bili 20.000. Također vjerujem da smo ponovno pobudili interes za hrvatsku povijest, hrvatskog čovjeka u BiH i prepoznatljivost HDZ-a BiH kao istinske stožerne stranke hrvatskog naroda”, kazao je Čović.

Čović je kazao i kako je HDZ regioanlni pokret čije je sjedište u Zagrebu. Buran pljesak dobio je i na spomen prvog hrvatskog predsjednika dr. Fanje Tuđmana, te predsjednika Hrvaske Republike Herceg Bosne Mate Bobana i bivšeg predsjednika HDZ BiH Darija Kordića.

Predsjednik HDZ-a BiH pozvao je na kraju sve građane da izađu na predstojeće izbore i svoj glas daju kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva Borjani Krišto, kao i ostalim članovima HDZ-a BiH, a u skladu s ciljevima koji trebaju, kako je kazao, biti za dobrobit hrvatskog naroda.

Zahvala premijerki

Kada je riječ o listopadskim parlamentarnim izborima, Čović je naglasio da je zadovoljan svime što je HDZ BiH napravio dosad te da je uvjeren kako će ova stranka nakon izbora osvojiti dvije trećine vlasti. “Siguran sam da ona brojka od 130.000 glasova koje očekujemo neće biti upitna”, naglasio je Čović. Ovom prilikom zahvalio je predsjednici Jadranki Kosor koja je uz sve obveze uspjela naći vremena za dolazak na proslavu 20. obljetnice HDZ-a BiH.

“Kada su HDZ BiH i HDZ Hrvatske, 31. svibnja 2010. godine, potpisali sporazum o strateškoj suradnji dvije sestrinske stranke u Zagrebu, i tada je napravljen dogovor između dvije stranke o tome koji su zanimljivi termini u BiH kada bi dužnosnici iz HDZ Hrvatske bili ovdje. Sukladno tomu, osobno sam zamolio predsjednicu HDZ Hrvatske i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor da bude danas ovdje s nama na svečanoj proslavi u povodu 20. obljetnice osnivanja HDZ-a BiH. Nemam što drugo kazati nego joj zahvaliti jer znam koliko ima posla i obveza”, rekao je Čović. Premijerka RH Jadranka Kosor zahvalila je svim prisutnima.

- Dobro ste kazali! Rijetko kad sam tako toplo u svakome smislu primljena i hvala vam na tome. Želim da HDZ i dalje bude krovna stranka Hrvata u BiH - kazala je J. Kosor i zaželjela da se Hrvati i dalje okupljaju pod okriljem ove stranke.

Snažna potpora

- Snažnu potporu ćete imati od nas na putu u NATO i EU. Kao predsjednica Vlade RH mogu obećati da ćemo i dalje izvršavati ustavnu obvezu prema Hrvatima izvan RH. Nećemo zaboraviti potporu koju ste nam, vi Hrvati iz BiH, dali. Dobro se dobrim vraća i dobro se ne zaboravlja - naglasila je premijerka Kosor i zahvalila na pljesku za dr. Tuđmana. Dr. Čović je zahvalio premijerki Kosor na ustupljenom avionu za dječaka Jozu Čuljka iz Š. Brijega koji je žurno trebao u bolnicu u Zagreb, dok je premijerka istaknula:

- Neka sve najljepše misli krenu prema bolesničkom krevetu Joze Čuljka da što prije ozdravi.

Sinoć je prvi put izvedena i himna HDZ-a BiH za predstojeće izbore „Snaga kojoj vjerujem“ koju je napisao i otpjevao Ivan Mikulić. U glazbenom dijelu je nastupao i Katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Fotografije možete vidjeti ovdje!