con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

 

bake_kozulMOSTAR, 7. 5. 2012. Vladajuća platformaška koalicija u Federaciji prihvatila je Zakon o autocesti na koridoru Vc čemu su se usprotivili hrvatski zastupnici. Oni smatraju da je taj zakon štetan, te se njime pokušava zajedno s drugim propisima potpuno preuzeti nadzor nad ovim entitetom na štetu županija.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul u intervju Večernjem listu ističe sukob ovoga zakona s drugim propisima.

 

Kako komentirate Zakon o autocesti na koridoru Vc?


Zakon o autocesti na koridoru Vc, kao i niz drugih zakona i propisa iz ove oblasti( prostorni plan FBiH, prostorni plan područja posebnih obilježja na koridoru Vc, dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta) na grub način derogiraju i obezvrjeđuju čitav ustavno-pravni sustav FBiH. Zakon o autocesti je u svojim odredbama "poništio" niz odredbi iz više važnih "sistemskih" federalnih zakona ( Zakon o upravnom postupku, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o građevinskom zemljištu, Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta itd.). Pri tome je stvoren zakonski okvir u kojem javno poduzeće za izgradnju autoceste egzistira kao "nadustavna" i "nadzakonska" ustanova za koju važe posebna pravila u odnosu na sve druge, također važne, investicije i investitore. Ovaj zakonski okvir u kojem važeće zakone ne moraju svi primjenjivati primjeren je "najboljim" totalitarnim režimima. On omogućava kršenje zakonskih, ustavnih i ljudskih prava svih čija se imovina nađe na trasi koridora.

Zašto su za poziciju Hrvata sporni dokumenti o kojima govorite?

On kao i ostali propisi iz ove oblasti na poseban način tretiraju hrvatska područja u Federaciji. Iako se radi o propisima iz podijeljenih ustavnih nadležnosti u njima se sustavno razvlašćuju županije. Kroz famozni obuhvat od 2000 metara na koridoru, te proglašavanjem nacionalnih spomenika za svaki kamen u nekim općinama, proglašavanjem zaštićenih područja (Trebižat, Hutovo i sl.) pod nadležnost federalne vlasti stavljaju se veliki prostori u njima posebno zanimljivim općinama ( Stolac, Čapljina, Ljubuški, Mostar). Izmišljeni problemi oko trase u Hercegovini, prometna izolacija zapadne Hercegovine pa i Mostara mijenjanjem trase, poskupljenje trase su već poznate činjenice. Procedura donošenja zakona u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta po žurnom postupku uz odbijanje dvadesetak amandmana oporbenih zastupnika (HDZ), a da praktično nisu ni pročitani, pokazuje nevjerojatnu aroganciju i bahatost vlasti.

No, hrvatski zastupnici bili su i protiv još jednoga zakona, onoga o koncesijama?!

Zakon o koncesijama poseban je primjer voluntarizma i bahatosti. Pisan i usvajan na način da nacrt i prijedlog zakona nemaju nikakvih dodirnih točaka, ovaj zakon je potpuno konfuzan, proturječan i nedorečen. Iako je "korištenje prirodnih bogatstava" ustavno jasno definirana kao podijeljena nadležnost između federalne i županijske vlasti pri definiranju nadležnosti kroz naknadni amandman, županije nitko nije konzultirao. Jasno je pri tome kako su onda nadležnosti i podijeljene. U Parlamentu je na kraju i vladajuća platforma shvatila da im je zakon nedovršen i kaotičan, te je raspravu i usvajanje odgodila dok ga malo ne urede. Pri tome ne treba imati iluzija da će se zakon temeljno promijeniti i "poustaviti" prije usvajanja. Ostaje nam nadati se da će Dom naroda iskoristiti sve raspoložive mehanizme kako bi sve ove propise, a nijedan još u Domu naroda nije usvojen, ili bitno popraviti ili odbaciti.

Više od godinu dana upozoravate na rad nelegalne vlasti u Federaciji, Kako gledate na rad federalnog Parlamenta u tome razdoblju?

Sve što sam naveo jasno nam govori da je Zastupnički dom federalnog Parlamenta samo još jedan poligon (uz federalnu Vladu ) za iskušavanje moći glavne poluge platforme ( SDP) i kvislinške lojalnosti hrvatskih "padobranaca" u platformi. Naravno da je tragično to što je najviše zakonodavno tijelo u stalnom sukobu s vlastitim Ustavom, zakonima i posebno svojim poslovnikom o radu. Konstantno, na svakoj sjednici, zastupnici HDZ-a Bosne i Hercegovine glasno negoduju protiv neustavnih zakona. Oporbeni zastupnici, a posebno mi iz HDZ-a, stalno i glasno ukazuju na ovo stalno manipuliranje zakonodavnom vlasti, nelegalnost federalne vlasti i kršenje Ustava i zakona. To možda jest glas "vapijućeg u pustinji", ali nadam se da se upornost uvijek isplati.