con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

borjana izbori

COVIC-PRESS-11
Dragan Čović na konferenciji za novinare

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. Dragan Čović održao je u srijedu, 18. kolovoza 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru konferenciju za novinare na kojoj je bilo govora o dosadašnjem tijeku izborne kampanje HDZ BiH, aktualnim prilikama u BiH i Svečanoj akademiji HDZ BiH u povodu središnje proslave 20. obljetnice stožerne stranke hrvatskog naroda u BiH.

HDZ BiH u srijedu, 18. kolovoza 2010. godine, održava središnju proslavu 20. obljetnice postojanja HDZ BiH u dvorani na bijelom Brijegu u Mostaru i na njoj se očekuje nazočnost predsjednice HDZ Hrvatske i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa suradnicima.
„Kada su HDZ BiH i HDZ Hrvatske, dana 31. svibnja 2010. godine, potpisali sporazum o strateškoj suradnji dvije sestrinske stranke u Zagrebu, i tada je napravljen dogovor između dvije stranke o tome koji su zanimljivi termini u BiH kada bi dužnosnici iz HDZ Hrvatske bili ovdje. Sukladno tomu, osobno sam zamolio predsjednicu HDZ Hrvatske i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor da bude danas ovdje s nama na svečanoj proslavi u povodu 20. obljetnice osnivanja HDZ BiH. Nemam što drugo kazati nego joj se zahvaliti, jer znam koliko ima posla i obaveza“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović te je izjavio kako je prezadovoljan dosadašnjom kampanjom HDZ BiH te je poručio kako je brojka od 130 tisuća glasova neupitna.
Komentirajući pojedine ankete koje se objavljuju, a prema kojima HDZ BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto stoje loše, prof. dr. Dragan Čović je naveo kako je razumljivo da neke snage koje drugačije ne mogu sebe predstaviti u javnosti naručuju i plaćaju određene ankete i onda plaćenim oglasima predstavljaju svoje stranke.

"Mislim da to nema nikakvog smisla jer vrlo brzo će mnoge agencije iz svijeta objaviti što je to u BiH kada je politička scena u pitanju, a i HDZ BiH sprovodi ankete koje ćemo u narednih sedam do osam dana objaviti i tada će te vidjeti da HDZ BiH danas ima otprilike 5 puta više glasova nego što to imaju sve druge hrvatske stranke zajedno. Kada je u pitanju Mostar mi smo prešli 50 posto potpore, a niti jedna druga stranka nema 2 posto potpore pa neka to bude pokazatelj stanja u jednom gradu", istaknuo je prof. dr. Dragan Čović. Što se tiče situacije u Zapadno-hercegovačkoj županiji (ZHŽ) i formiranja županijske Vlade, prof. dr. Dragan Čović ističe kako su u toj županiji posljednje 4 godine na vlasti tri stranke koje nemaju ništa zajedničko i da funkcioniraju na bazi svih onih transfera koji se prave u proračunu. HDZ BiH ima oko sebe uvjerljivu skupštinsku većinu u toj županiji da se još jednom ukaže što se sve radilo u toj županiji, a što nije išlo na čast nositeljima izvršne vlasti.
Vezano za izjave predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o Kosovu i komentare člana Predsjedništva BiH Željka Komšića , predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović ističe kako su takvi komentari i izjave predizborna prepucavanja, ističući kako BiH treba ostati u svojim međunarodno priznatim granicama.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je pozvao medije da grade jedno pozitivno ozračje, barem u vrijeme izbora kako bi se vlast što prije uspostavila i tražimo izlazak iz trenutne situacije u BiH. „Ukoliko ne budemo imali vlast u narednih godinu dana, bolje nam je ne komentirati koje će posljedice osjetiti građani BiH“, istaknuo je prof. dr. Dragan Čović.