con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

HDZ BiH  Mladež HDZ BiH  Mladež HDZ BiH

slajder1

Gostiju on-line

Imamo 530 gostiju i nema članova online

Pristupnica

clanstvo hdz

vlada-zzhŽupanijski odbor HDZ-a BiH Zapadnohercegovačke županije na zadnjoj održanoj sjednici potvrdio je popis kandidata za sastav nove Vlade u Zapadnohercegovačkoj županiji, koji treba potvrditi predsjednik županijske Skupštine.

 

Za ministra financija imenovan je Rade Luburić iz Ljubuškog, za ministra gospodarstva Dario Sesar iz Posušja, za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša imenovan je Ivan Bešlić iz Posušja, Ministarstvo unutarnjih poslova županije vodio bi novi-stari ministar Gordan Bradvica iz Ljubuškog, na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja imenovan je Mladen Begić iz Širokog Brijega, Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta vodio bi mr. Mario Bušić iz Gruda, a njegov sugrađanin dr. Stjepan Bogut preuzeo bi Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, za županijskog ministra pravosuđa imenovan je Vilson Crnjac iz Širokog Brijega. Spomenuti ministarski popis danas će predsjedniku Skupštine Zapadnohercegovačke županije Zlatanu Jurilju dostaviti novi mandatar Vlade Zdenko Ćosić.

Lista ide na Skupštinu

Kad će i hoće li novoimenovani ministri uopće sjesti u ministarske fotelje do početka općih izbora, stvar je odluke institucija pravosuđa kojima se za pomoć obratila razriješena Jurišećeva Vlada koju čine koalicija HDZ 1990., HSP BiH i NSRzB. U Županijskom odboru HDZ-a BiH optimistično ponavljaju da im na putu do osvajanja vlasti ne stoji niti jedna pravna barijera te zbog toga ne sumnjaju u povoljan sudski epilog. Ako ne bude iznenadnih pravnih i administrativnih barijera, predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije već je najavio da će se Skupština o spomenutim imenima očitovati najdalje do 27. kolovoza, kako bi se ispoštovala zakonska procedura.

I dok predsjednik Skupštine ZHŽ-a zajedno s predstavnicima HDZ-a BiH radi na pripremama za imenovanje novih članova Vlade ZHŽ-a, sadašnji članovi Vlade ne odustaju od tvrdnje kako je Skupština na kojoj im je izglasano nepovjerenje bila nezakonita. Ministar pravosuđa Božo Zovko istaknuo je kako sjednica nije bila pripremljena sukladno Pravilniku.
U pravnom rašomonu, koji je nastao oko ukidanja povjerenja Vladi premijera Zvonke Jurišića, izišlo se nizom pravnih i administrativnih tumačenja. Poznavatelji Statuta i pravne procedure za kojom se poseže u ovakvim situacijama tvrde da su predstavnici koalicijske Vlade ZHŽ-a prevođene HDZ-om 1990., HSP-om BiH i NSRzB-om trebali žalbu adresirati prvo na Općinski sud u Širokom Brijegu, a ne Ustavnome sudu Federacije BiH. Nakon ovakve pravne pogreške, Ustavni sud Federacije BiH, prema svim procjenama, proglasit će se nenadležnim za cijeli slučaj dok se o ovom pitanju prethodno ne izjasne niže sudske instance, kao što je Općinski sud u Širokom Brijegu ili Županijski sud Zapadnohercegovačke županije. Dotada ostaje nejasno na koji način HDZ-ova većina planira preuzeti vlast u županiji, koju Vlada Zvonke Jurišića ljubomorno čuva i posredstvom angažiranja zaštitarske službe, ne isključujući i mogućnost fizičkog sukoba. Osim načina na koji će HDZ BiH preuzeti županijsku vlast, javnost i medije ponajviše zanima i novi sastav Vlade.

Nova imena HDZ-a BiH

Sudeći prema predloženim kandidatima, općinski i županijski odbori HDZ-a BiH vodili su se stavom o potrebi uvođenja novih imena institucije županijske vlasti, na kojoj pretendiraju ostati i nakon završetka općih izbora jer se nadaju uvjerljivoj izbornoj pobjedi. Izuzev na svojim područjima angažiranim Marija Bušića, predavača na fakultetu u Mostaru i predsjednika ogranka Matice hrvatske Grude, dr. Stjepana Boguta, ravnatelja Doma zdravlja Grude, Gordana Bradvice, bivšeg ravnatelja Uprave policije Zapadnohercegovačke županije, ostali kandidati na ministarska mjesta široj javnosti su nepoznati.

To ne znači, ističu stidljivo naši sugovornici iz HDZ-a BiH, koji se ovih dana za medije proglasili svojevrsni “silenzio stampa” zbog Vlade u ZHŽ-u, da su nesposobni kandidati. Svaki je na svome mjestu pokazao određenu kvalitetu i to je kriterij prema kojemu smo se vodili. Dok se manje upućena javnost čudi političkoj želji HDZ-a BiH da pred same opće izbore preuzme vlast u Zapadnohercegovačkoj županiji, pozadina cijele “akcije” daleko je dublja i složenija.

Ovim potezom su Vladi Zvonke Jurišića uspjeli blokirati izdašna proračunska sredstva koje je njegova koalicija planirala pod krinkom donacija, obnove cesta, potrošiti za predizborni politički marketing. Kao bitan segment u cijeloj priči treba istaknuti činjenicu da su ukazivanjem na nepravilnosti u trošenju županijskog novca čelnici HDZ-a BiH uspjeli u kompromitaciji županijske koalicijske vlasti HDZ-a 1990., HSP-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak.